Pitanja i odgovori

Zanima vas šta se krije iza komplikovanih pojmova - pasterizacija i homogenizacija mleka? Kako LGG deluje na naše zdravlje i koja je razlika između probiotika i prebiotika? Na pravom ste mestu jer ovde ćete naći odgovore na sva pitanja o mlečnim proizvodima i njihov uticaj na zdravlje.
Odabirom i klikom na određeno pitanje, otvara vam se odgovor.

Imate li pitanja, pohvale ili primedbe molimo vas da nas kontaktirate na
besplatni potrošački telefon 0800 277 277 ili putem elektronske pošte info@somboled.rs

Šta je pasterizacija?

Pasterizacija je tehnološki proces obrade mleka zagrevanjem na temperaturama nižim od 100 ºC, pri čemu se uništavaju svi za zdravlje štetni mikroorganizmi i osigurava zdravstvena ispravnost proizvoda.

Šta je sterilizacija?

Sterilizacija je proces termičke obrade mleka na temperaturama iznad 100 ºC. Proces je optimiziovan tako da se sačuvaju svi vredni sastojci mleka, a u potpunosti se uništavaju svi mikroorganizmi.

Šta je homogenizacija?

U mleku se mlečna mast nalazi u obliku globula, odnosno kapljica veličine oko 20 µm. Homogenizacija je postupak usitnjavanja i izjednačavanja kapljica mlečne masti u mleku radi veće stabilnosti emulzije. Veličina kapljice mlečne masti se nakon homogenizacije smanjuje na 1-5 µm. Homogenizirano mleko ima intenzivniju belu boju, puniji ukus, a na površini nema izdvojenog sloja mlečne masti.

Šta čini “dugotrajne” mlečne proizvode trajnim? Sadrže li Dukatovi proizvodi konzervanse?

Dukatovi proizvodi ne sadrže konzervanse. Trajnost proizvoda poput Dukat dugotrajnih mleka sa 1,5% i 2,8% mlečne masti, 7 vitamina, Dukat čokoladnog mleka, Brzo & Fino pavlaka za šlag i Brzo & Fino pavlaka za kuvanje postiže se isključivo termičkom obradom - kratkotrajnom sterilizacijom, pri kojoj se mleko nekoliko sekundi izlaže temperaturi iznad 100 ºC. Sterilizacijom mleka uništavaju se svi vegetativni oblici mikroorganizama i njihove spore, a u potpunosti je sačuvana nutritivna vriednost proizvoda. Ovako obrađeni proizvodi pune se u višeslojnu Tetra Pak ambalažu u visoko higijenskim uslovima. Trajni proizvodi se pre otvaranja mogu čuvati na sobnoj temperaturi, a nakon otvaranja potrebno ih je čuvati u frižideru.

Koje aditive Dukat koristi u svojim proizvodima?

Prehrambenim aditivima smatraju se stvari poznatog hemijskog sastava, koje se ne konzumiraju kao hrana, a dodaju se hrani s ciljem poboljšanja organoleptičkih svojstava. Vrstu i količinu aditiva odredjuje Ministarstvo zdravstva i socijalne službe Pravilnikom o prehrambenim aditivima, N.N. 81/08. Prema tom pravilniku, koji je u skladu sa zakonom Evropske Unije, svaki je aditiv odredjen tzv. E brojem koji predstavlja naziv aditiva, njegovo funkcionalno svojstvo, dopuštenu upoprebu i najveću dopuštenu količinu.
Aditivi se koriste u malim količinama samo u nekim Dukatovim proizvodima. Svi aditivi koji se koriste u Dukat proizvodima dozvoljeni su za korišćenje u prehrambenoj i mlečnoj industriji, u svim zemljama Evropske Unije. Eventualni sadržaj aditiva naznačen je na proizvodu koji sadrži aditiv, prema odredbama Pravilnika o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane, N.N. 41/08.

Šta je glikemički indeks hrane?

Glikemički indeks - GI faktor - je kategorizacija hrane prema njenom uticaju na nivo glukoze u krvi. Vrste namirnica koje imaju glikemički indeks od 1 do 50 spadaju u nisku GI grupu. Hrana koja ima GI od 50 do 75 spada u umerenu GI grupu, dok ona koja ima od 75 do 100 spada u hranu visokog glikemičkog indeksa.

Koji proizvodi ne sadrže gluten?

Gluten je belančevina koju sadrže žitarice poput pšenice, raži i ječma, a nepodnošljivost organizma na tu belančevinu manifestuje se kao bolest pod nazivom celijakija. Posledica je tipična glutenska enteropatija koja se javlja kod nekih osoba i izaziva teško oštećenje sluznice tankog creva, zbog čega je umanjena resorpcija hrane. Dukatovi proizvodi koji sadrže bilo koji alergen ili gluten imaju naznačenu prisutnost alergena /glutena na pakovanju proizvoda. Proizvodi koji sadrže gluten imaju naznačeno "sadrži gluten" na pakovanju proizvoda, na kraju specifikacije sastojaka.

Preporučuje li se deci i mladima punomasno ili obrano mleko?

Deci i mladima preporučuje se punomasno mleko. Mleko je jedna od najuravnoteženijih namirnica s obzirom na sadržaj hranjivih materija koje su nužne za normalan rast i razvoj organizma. Redovnom konzumacijom osiguravaju se visokovredni proteini, kalcijum i vitamini. Obrana mleka preporučuju se odraslima za održavanje i regulaciju telesne težine ili kod različitih zdravstvenih tegoba.

Koji proizvodi sadrže najviše kalcijuma?

Važno je naglasiti da je apsorpcija kalcijuma u organizmu iz mleka i mlečnih proizvoda bolja nego iz drugih vrsta hrane. Zbog toga se preporučuje svakodnevno konzumiranje mlečnih proizvoda.

Koji je sadržaj mlečne masti u President maslacu I. klase?

President maslac I. klase sadrži minimalno 82% mlečne masti, tj. 82 g mlečne masti u 100 g maslaca.

Od čega se proizvodi maslac?

President maslac I. klase proizvodi se od pasterizirane slatke pavlake i ne sadrži aditive.

Da li koristimo u proizvodnji sireva sirilo životinjskog porekla?

U proizvodnji Dukat i Sirela sireva koriste se isključivo sirilo mikrobnog porekla. Sirevi robne marke President pogodni su za vegetarijansku ishranu.

Kako pravilno postupati sa pavlakom za šlag da se dobije dobar šlag?

Preporučuje se da se pavlaka za šlag čuva na temperaturi do +4 ºC minimalno 8 sati, a onda je umutiti mikserom u uskoj, visokoj posudi.

Šta su probiotici?

Probiotici su pojedinačne ili mešovite kulture živih mikroorganizama dodanih hrani koje imaju blagotvoran učinak na organizam domaćina poboljšavajući ravnotežu njegove urođene crevne mikroflore. U mlečnim proizvodima najčešće se kao probiotici koriste Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum i Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103 (LGG).

Šta je LGG?

LGG (lat. Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103) je bakterija mlečno kiselog vrenja koju oko 8% ljudi ima u sastavu svoje normalne crevne mikroflore. Godine 1985. bostonski mikrobiolozi profesori Goldin i Gorbach izolovali su LGG iz digestivnog trakta zdravog čoveka i nazvali ga prema svojim inicijalima LGG. Da bi neki mikroorganizam bio probiotik, mora ispunjavati nekoliko kriterijuma, a jedan od njih je preživljavanje prolaska kroz želudac, gde je vrlo nizak pH, od 1,5 do 3. LGG je otporan na želudačnu kiselinu, a takođe i na žuč.

Gde se u organizmu nastanjuje LGG?

LGG se nastanjuje u tankom crevu. Ima veliku sposobnost adhezije (vezivanja) na resice tankog creva i na taj način privremeno kolonizuje sistem varenja.

Koja je dnevna doza b.Aktiva LGG?

Svakodnevno konzumiranje bilo kog jediničnog pakovanja b.Aktiva LGG jača prirodni imunitet organizma. Svako pakovanje b.Aktiva LGG sadrži preporučenu dnevnu dozu LGG-a koja iznosi 108 cfu (broj živih stanica mikroorganizma).

Kako deluje LGG?

LGG stimuliše crevni imunološki sistem i time pridonosi prirodnom jačanju imuniteta organizma. Također obogaćuje digestivnu mikrofloru i time ublažava gastrointestinalne poremećaje i virusne i bakterijske infekcije.

Kad se LGG sme početi davati deci?

Lekari preporučuju da se b.Aktiv LGG proizvodi uvrste na jelovnik odojčad od 6 meseci nadalje.

Zašto se preporučuje uzimati LGG?

LGG klinički dokazano jača imunološki sistem organizma, obogaćuje crevnu mikrofloru, ublažava gastrointestinalne poremećaje, ublažava posledice terapije antibioticima, pomaže kod alergija i smanjuje učestalost raka debelog creva.

Je li LGG siguran?

LGG je najbolje istražen probiotički mikroorganizam (do 2009. godine više od 450 radova) sa nizom kliničkih potvrda o delotvornosti i sigurnosti primene u svakodnevnoj prehrani.

Sadrže li b.Aktiv LGG proizvodi gluten?

b.Aktiv LGG proizvodi ne sadrže gluten i pogodni su za svakodnevnu prehranu bolesnika sa celijakijom.

Preporučuje li se uzimanje b.Aktiv LGG proizvoda tokom i nakon antibiotske terapije?

U sastavu crevne mikroflore nalazi se više od 400 različitih vrsta mikroorganizama koji, da bi organizam normalno funkcionisao, moraju biti u ravnoteži. Poznato je da antibiotici ne deluju selektivno, što znači da osim što uklanjaju uzročnika bolesti narušavaju i sastav normalne crevne mikroflore. LGG je otporan na većinu antibiotika i u tankom crevu stvara povoljno stanje za autohtonu mikrofloru. Poželjno je, dakle, konzumirati b.Aktiv LGG proizvode tokom i nakon terapije antibioticima.

Šta je SenSia?

Dukat SenSia je linija fermentisanih mlečnih proizvoda sa dodatkom probiotičke mlekarske kulture Bifidus Naturalis, koja na prirodan način reguliše probavu.

Šta je Bifidus Naturalis?

Bifidus Naturalis je komercijalni naziv za probiotički mikroorganizam Bifidobacterium Bifidum.

Koja je dnevna doza SenSie?

Dnevna doza prilagođena je pakovanju tako da svako pakovanje Dukat SenSie sadrži preporučenu dnevnu dozu, odnosno 109 živih stanica probiotičke kulture Bifidus Naturalis. Izuzetak je SenSia u pakovanju od 180g, 330g, 1kg i 1.5 kg, kod koje preporučujemo konzumaciju 330 grama proizvoda dnevno.

U koje doba dana se preporučuje konzumirati SenSiu?

Dukat SenSia može se konzumirati u bilo koje doba dana, pre ili nakon obroka. Za prirodnu regulaciju probave važna je svakodnevna konzumacija preporučene dnevne doze SenSia proizvoda.

Nakon koliko vremena se oseti delovanje SenSie?

Delovanje SenSia proizvoda je individualno. Kod većine se potrošača, uz redovnu konzumaciju SenSie, uravnoteženu i raznovrsnu prehranu i zdrav način života, poboljšanje primjećuje nakon dva do tri nedelje svakodnevne konzumacije proizvoda.

Jesu li su za regulaciju probave bolji proizvodi SenSia ili b.Aktiv LGG?

Za regulaciju probave pre svega preporučujemo liniju SenSia proizvoda. Linija b.Aktiv LGG proizvoda jača prirodni imunitet organizma i uravnotežuju crevnu mikrofloru.

Da li smeju SenSia proizvode konzumirati dijabetičari?

Potrošačima koji boluju od dijabetesa preporučujemo SenSiu ukusa natur. Voćni ukusi iz linije SenSia proizvoda sadrže šećer.

Da li smeju SenSiu konzumirati deca?

SenSia se može početi davati deci u uzrastu od 1 godine.

Da li se sme SenSia konzumirati kontinuirano i ima li štetne posledice na organizam?

SenSia proizvodi preporučuju se za svakodnevnu konzumaciju i nemaju štetnog uticaja na organizam.