• Dukatos grčki jogurt300 g
  • Blago rastopljenog maslaca150 g
  • Mekog brašna T-400500 g
  • 1 kašičica soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 čen belog luka
  • 2 kašike suvog peršuna
  • 4 kašike belog ili crnog susama

Dukatos štapići sa belim lukom i susamom

Priprema

Dukatos jogurt pomešati sa kašičicom soli, oljuštenim i zgnječenim belim lukom i suvim peršunom.

Maslac delimično rastopiti na blaog vatri pa ga dodati Dukatos jogurtu.

Dobro promešati da se Dukatos jogurt i maslac sjedine. Brašno zajedno sa praškom za pecivo dodati mešavini jogurta i maslaca. Sjediniti varjačom pa preručiti na radnu površinu. Mesiti rukama dok testo ne postane glatko, sjajno i blago lepljivo za dlanove.

Uviti u plastičnu foliju i ostaviti da se hladi u frižideru 15 minuta. Za to vreme uključite rernu na 200° stepeni , pleh obložite papirom za pečenje a susam propržite na suvom teflonskom tiganju. Izvadite testo iz frižidera i podelite ga na dva dela. Razvucite testo na pravougaonik debljine 5-6 mm, ravnomerno ga pospite susamom pa pređite oklagijom nekoliko puta da utisnete susam u razvučeno testo.

Secite na štapiće pa ih tako isečene ređajte na pleh, sa malim razmakom. Pecite u zagrejanoj rerni 15 do 20 minuta, po vašoj želji. Služite uz jednostavni Dukatos umak.

Recept pripremila Milica Šumaković

Somboled recepti - Dukatos štapići sa belim lukom i susamom