Edam – prvi sir na svim krajevima sveta

Edam je polutvrdi, zlatno žuti sir koji potiče iz grada Edama u Holandiji. Prepoznatljiv je po presvlaci od crvenog voska koja se koristi još od 14. veka. Iako se izvorno pravio od neobrađenog kravljeg mleka, edam se danas uglavnom priprema od pasterizovanog mleka.

Aroma mladog Edama izrazito je blaga i slatkasta dok zreliji sir ima blago pikantniju aromu i umereno kiselkasti ukus. Elastične je strukture i u odnosu na druge sireve gotovo da nema miris. Ima nizak sadržaj masti.

U Holandiji se edam seče na tanke kriške i služi s krekerima ili hlebom kao glavni sastojak tradicionalnog doručka. Koristi se i za pripremu različitih salata, ali i kao sastojak toplih umaka. Mladi edam sjajno se slaže s voćem, naročito s breskvama, dinjama, kajsijama i trešnjama, dok se zreliji sir najčešće servira s kruškama i jabukama.

Uz edam najbolje idu ukusom bogata crna vina poput pinot noira i syraza, ali prija i uz penušava vina.

Président Edam možete pronaći u pakovanju od 250g kao i na odeljku delikatesa.

Zašto je postao popularan?

Edam izvrsno "podnosi" duga putovanja u lošijim uslovima čuvanja i ne kvari se lako. Zbog tih, ali i drugih osobina, bio je najpopularniji sir između 14. i 18. veka pa je holandskim trgovačkim putevima stigao i u najudaljenije kolonije. Edam je i danas jedan od najpopularnijih sireva na svetu.

Trenutno nema recepata za ovaj proizvod, preporučujemo da pogledate...